Over Berbice

De van oorsprong 17e eeuwse Buitenplaats Berbice is een van de laatst overgebleven buitenplaatsen in Voorschoten. De buitenplaats bestaat uit een hoofdhuis, portierswoning, oranjerie, rozentuin, moestuin, fruitmuren en een park. De fruitmuren zijn tussen 1688 en 1716 gebouwd door de beroemde tuinspecialist Pieter de la Court van der Voort. Het park is in 1803 door Zocher sr. met behoud van de oorspronkelijke formele aanleg in Engelse landschapsstijl ontworpen.

De buitenplaats is eigendom van de Stichting Buitenplaats Berbice en wordt beheerd door de stichting en haar vrijwilligers.

‘De eerste keer dat ik door het hek kwam, was een soort betovering’

Deze film over Buitenplaats Berbice is onderdeel van het project Verhalen van Hollands Buiten. Aan het woord is vertrouweling en vrijwilliger van het eerste uur Remko Posthuma. De man die als 14-jarige jongen betoverd werd door deze bijzondere buitenplaats, die als een van de weinigen exact weet hoe mejuffrouw Begeer het zou hebben gewild, en die er alles aan doet om de waarden van deze fragiele plek te behouden. Omdat het belangrijk is deze waarden over te dragen en te gunnen aan toekomstige generaties.

Voor wie belangstelling heeft: binnen het project Verhalen van Hollands Buiten van Stichting Monument & Verhaal zijn nog veel meer verhalen te vinden over kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in de Zuid-Hollandse Landgoederenzone.