21 juni lezing tuinkunst

10 juni 2019

‘Liever Voorschoten dan Versailles’: Een lezing over een grote passie voor tuinkunst

In juni staat er een interessante lezing op het culturele programma van buitenplaats Berbice in Voorschoten. Dit keer een reprise van de vorig jaar al snel uitverkochte lezing van Marjoleine Kooper-Huigen. Op vrijdagavond 21 juni waant u zich moeiteloos terug in het boeiende verleden van de buitenplaats. U maakt op een unieke manier kennis met Pieter de la Court van der Voort, bewoner van Berbice tussen 1688 en 1716, bij goed weer inclusief een sfeervolle avondwandeling door het bijzondere park.

De eerste Nederlandse ananas

De rijke Leidse lakenkoopman Pieter de la Court van der Voort bezat niet alleen een statig pand aan het Rapenburg in Leiden, maar ook twee buitenplaatsen: het inmiddels verdwenen Meerburg bij Zoeterwoude en, dankzij zijn huwelijk met Sara Poelaert (1666-1740), Allemansgeest (nu Berbice) in Voorschoten. Hij was een bekend kunstverzamelaar en kreeg van huis uit een passie mee voor de tuinkunst als onderdeel van het leven op de buitenplaats. Dankzij zijn ruime financiële middelen kon hij vrij experimenteren en hij ontwikkelde zich tot een autoriteit op het gebied van tuinieren. Zo kweekte hij als eerste in Nederland een ananas.

Kritische blik op Versailles

In augustus van het jaar 1700 schreef Monsieur De la Court van der Voort brieven aan zijn familie over zijn bezoek aan het Versailles van Lodewijk XIV, waar hij de zomerse tuinen van de Zonnekoning met een kritische blik in ogenschouw nam. “Welwaarde oom”, schreef Pieter, u kunt wel “voorseekert zijn Allemansgeest van mijn Parijse reys zal niet gebeetert werde, want om koste komt met mijn beurs ook niet mijn inclinatie overeen.”

Wie was deze opmerkelijke Leidenaar die zo duidelijk kon stellen dat hij zijn eigen buitenplaats Allemansgeest verkoos boven Versailles? Zijn ervaring met het tuinieren op de buitenplaats bracht hem er zelfs toe een levenswerk te schrijven dat twee jaar voor zijn dood gepubliceerd werd en in meerdere talen zou worden uitgegeven. Dit boek wordt beschouwd als ijkpunt in de Nederlandse tuingeschiedenis. Wat was zo vernieuwend en hoe kon dit boek zoveel invloed hebben?

Zomeravond op Begeerlijk Berbice

Drs. Marjoleine Kooper-Huigen is sinds 2009 zeer actief betrokken bij huis en tuin van de buitenplaats Berbice, maar ook bij het onderzoek in de archieven. Zij is coauteur van het boek Begeerlijk Berbice: de buitenplaats en haar bewoners (2014) en werkt aan een proefschrift over Pieter de la Court van der Voort. Met deze lezing stelt zij u voor aan een bijzonder man in zijn tijd.

Aanvang: 20:00 uur, locatie: het Schuytenhuis op Berbice. De lezing wordt afgesloten met een avondwandeling door de sfeervolle tuinen langs bijzonderheden die herinneren aan Pieter de la Court. Toegangskaarten à € 10,00 (inclusief drankje) te bestellen via: info@vriendenvanberbice.nl.

De Vrienden van Berbice zijn begin 2016 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten en het werven van Vrienden, die Berbice een warm hart toedragen en willen helpen om de buitenplaats weer in oude luister te herstellen. Alle eventuele opbrengsten van de culturele activiteiten komen ten goede aan Berbice.

Voor meer informatie over de lezing, Berbice of de Vrienden van Berbice: info@vriendenvanberbice.nl of 06-27058060.