Aankondiging OMD 2015: 12 september

18 augustus 2015

De buitenplaats is op zaterdag 12 september (dus niet op zondag) Open Monumentendag 2015 geopend voor publiek van 10 tot 4 uur. De vrijwilligers van Berbice staan dan gastvrij klaar om te laten zien wat een bijzondere en groene enclave dit is en hoe men hier vroeger leefde en werkte. Medewerkers van Bouwbedrijf Burgy vertellen rondom het hoofdhuis over de restauratie van het huis en de portierswoning en geven doorlopend demonstraties van diverse ambachten. De portierswoning is dit jaar gerestaureerd. Het hoofdhuis bevindt zich nog middenin een uitgebreid restauratie proces. Het hoofdhuis en de portierswoning zijn niet toegankelijk.

Bij binnenkomst in het park ontvangt u een hand-out met informatie over Berbice zodat u zelfstandig door het park kunt wandelen. Als u naar verhalen wilt luisteren over het verleden en heden van deze bijzondere plaats, dan zijn er elk heel uur rondleidingen (11.00, 12.00, 13.00 en 14.00) door twee schrijvers van het boek Begeerlijk Berbice (het boek is te koop in de oranjerie) en in de middag, om 15.00 is er een speciale rondleiding over het leifruit. De kinderspeurtocht is te volgen via de rood-witte paddenstoelen en de bordjes. Ontdek wat de kabouter met zijn fietsje nu weer heeft beleefd!

De rondleidingen beginnen bij de oranjerie in het park, waar u kunt genieten van koffie, thee, limonade en gebak. De Baksels van Berbice zijn inmiddels beroemd, en zo vers en gevarieerd, dat menig bezoeker een tweede rondje langs het taartenbuffet maakt. Geniet ook van de prachtige rozentuin, die dankzij rozen adopties elk jaar weer een stukje mooier en groter wordt. Voor slechts 5 euro kunt u op OMD zelf een rozenstruik adopteren en zo bijdragen aan het herstel. De imker zal aanwezig zijn om m.n. aan de kinderen te vertellen over zijn ambacht, en u de prijswinnende honing van onze Berbice bijen te verkopen.

Het Bestuur van Berbice (Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische buitenplaatsen), experts en vele vrijwilligers werken samen aan de instandhouding en restauratie van de gehele buitenplaats en aan het behoud van de specifieke buitenplaats cultuur voor toekomstige generaties. Na het herstel van het dak en de buitenkant van het hoofdhuis in 2015, zal ook de binnenkant gerestaureerd en geconserveerd worden. De Stichting wil de bijzondere culturele en maatschappelijke rol die Berbice in het verleden heeft gespeeld op het gebied van cultuur, ambacht en wetenschap, nieuw leven in blazen. Op Open Monumentendag 2015 kunt u ervaren hoe op Berbice verleden, heden en toekomst samenkomen. U bent van harte welkom.

Het beste is om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer (Bus 45, halte Zilverfabriek, vanaf Station Voorschoten) of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt.
N.B. De paden in het park zijn slecht toegankelijk voor minder validen.