Aankondiging OMD 2016: 10 september!

24 augustus 2016

De buitenplaats is op zaterdag 10 september (dus niet op zondag,) Open Monumentendag 2016 geopend voor publiek van 10 tot 4 uur. De vrijwilligers van Berbice staan dan gastvrij voor u klaar om te laten zien wat een bijzondere en groene enclave dit is en hoe men hier vroeger leefde en werkte. Het thema van dit jaar, Iconen en Symbolen, kunt u wandelend in het park, met of zonder gids, ontdekken, waarna u kunt genieten van de eigen baksels van Berbice in de oranjerie.

Het hoofdhuis is niet toegankelijk.

Bij binnenkomst in het park ontvangt u een hand-out met informatie over Berbice zodat u zelfstandig door het park kunt wandelen. Als u naar verhalen wilt luisteren over het verleden en heden van deze bijzondere plaats, dan zijn er elk heel uur rondleidingen, o.a. door twee schrijvers van het boek Begeerlijk Berbice (het boek is te koop in de oranjerie) en in de middag is er een speciale rondleiding over het leifruit. De kinderspeurtocht is te volgen via de rood-witte paddenstoelen en de bordjes. Ontdek wat de kabouter met zijn fietsje nu weer heeft beleefd…

De rondleidingen beginnen bij de oranjerie, waar u kunt genieten van koffie, thee, limonade en gebak. De Baksels van Berbice zijn inmiddels beroemd, en zo vers en gevarieerd, dat menig bezoeker m/v een tweede rondje langs het taartenbuffet maakt. U geniet ook van de prachtige rozentuin, die dankzij rozen adopties elk jaar weer een stukje mooier en groter wordt. Voor slechts 5 euro kunt u op OMD zelf een rozenstruik ‘adopteren’ en bijdragen aan het herstel. Dit jaar is er ook bric-à-brac te koop: u kunt ware schatten vinden voor een klein prijsje dat ook weer bijdraagt aan het werk dat de vrijwilligers doen.

Het beste is om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer (Bus 45, halte Zilverfabriek, vanaf Station Voorschoten) of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt.
N.B. De paden in het park zijn slecht toegankelijk voor minder validen. Het is niet togestaan om uw hond mee te nemen, en we vragen onze bezoekers op de paden te blijven, en de bordjes met “privé” te respecteren. De gerestaureerde portierswoning is sinds dit voorjaar bewoond, en dus niet toegankelijk.

Het Bestuur van Berbice(Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische buitenplaatsen), experts en vele vrijwilligers werken samen aan de instandhouding en restauratie van de gehele buitenplaats, en aan het behoud van de specifieke buitenplaats cultuur voor toekomstige generaties. Na het herstel van het dak en de buitenkant van het hoofdhuis in 2015, wordt in 2016 hard gewerkt aan de restauratie en conservering van de binnenkant. De Stichting wil de bijzondere culturele en maatschappelijke rol die Berbice in het verleden heeft gespeeld op het gebied van cultuur, ambacht en wetenschap, nieuw leven in blazen.

Op Open Monumentendag 2016 kunt u ervaren hoe op Berbice verleden, heden en toekomst samenkomen. U bent van harte welkom.