Aankondiging OMD 2018: 8 september

11 augustus 2018

De buitenplaats is op zaterdag 8 september (dus niet op zondag,) Open Monumentendag 2018 geopend voor publiek van 10 tot 4 uur. De vrijwilligers van Berbice staan dan gastvrij voor u klaar om te laten zien wat een bijzondere en groene enclave dit is en hoe men hier vroeger leefde en werkte. U kunt wandelend in het park, met of zonder gids, op ontdekking gaan waarna u kunt genieten van de eigen Baksels van Berbice in de rozentuin. Het hoofdhuis is niet toegankelijk.

Bij binnenkomst in het park ontvangt u een hand-out met informatie over Berbice zodat u zelfstandig door het park kunt wandelen. U kunt deze ook vooraf downloaden vanaf onze contact pagina.  Als u naar verhalen wilt luisteren over het verleden en heden van deze bijzondere plaats, dan zijn er elk heel uur rondleidingen. De kinderspeurtocht is te volgen via de rood-witte paddenstoelen en de bordjes. Ontdek wat de kabouter met zijn fietsje nu weer heeft beleefd!

De rondleidingen beginnen bij in de rozentuin. Bij de oranjerie en het in 2018 herbouwde Schuytenhuis, kunt u genieten van koffie, thee, limonade en gebak. De Baksels van Berbice zijn inmiddels beroemd, en zo vers en gevarieerd, dat menig bezoeker een tweede rondje langs het taartenbuffet maakt. U geniet ook van de prachtige rozentuin, die dankzij rozen adopties elk jaar weer een stukje mooier en groter wordt. Voor slechts 5 euro kunt u op OMD zelf een rozenstruik ‘adopteren’ en bijdragen aan het herstel. Ook onze imker, Frans Valentijn, is aanwezig met verhalen en de allerlekkerste honing van de Berbice bijen.

Het beste is om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer (Bus 45, halte Zilverfabriek, vanaf Station Voorschoten) of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt. N.B. De paden in het park zijn slecht toegankelijk voor minder validen. Het is niet toegestaan om uw hond mee te nemen en we vragen onze bezoekers op de paden te blijven, en de bordjes met “privé” te respecteren.

Het Bestuur van Berbice (Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische buitenplaatsen), experts en vele vrijwilligers werken samen aan de instandhouding en restauratie van de gehele buitenplaats, en aan het behoud van de specifieke buitenplaats cultuur voor toekomstige generaties. De Stichting wil de bijzondere culturele en maatschappelijke rol die Berbice in het verleden heeft gespeeld op het gebied van cultuur, ambacht en wetenschap, nieuw leven in blazen. Op Open Monumentendag 2018 kunt u ervaren hoe op Berbice verleden, heden en toekomst samenkomen. U bent van harte welkom.