Beresteyners op werkbezoek

5 oktober 2016

Op de herfstige eerste zaterdag van oktober verzamelden de vrijwilligers van Berbice zich bij het huis voor de werkbespreking. Daarbij kwamen even later ook een aantal stoere mannen en vrouwen gekleed in het groen: vrijwilligers die op Beresteyn werken. Beresteyn, ook gelegen aan de Leidseweg maar dichter bij de dorpskern van Voorschoten, werd in 1833 gebouwd en is veel jonger dan buitenplaats Berbice. In 1870 werd het aangekocht door Joh. Mattheus van Kempen Sr. voor zijn zoon en diens gezin, waardoor de banden tussen beide buitenplaatsen een paar decennia erg hecht waren. De vrijwilligersgroep van Beresteyn is nu 2 jaar aan het werk en wilde bij dit lustrum graag een kijkje nemen bij “de buren”.

Zij hebben een uitgebreide rondleiding gehad en zagen de vrijwilligers van Berbice aan het werk bij de walkanten langs de vijver, de retranchementmuur, de composthoop en in het rosarium. Koffie met taart is zo de gewoonte op Berbice. Zo rond 11 uur verzamelde iedereen zich in de rozentuin onder de grote wilg. Patricia en Nadia presenteerden trots een plaatkoek met maanzaad, Hassan had baklava mee gebracht, en de Beresteyners droegen cake en brownies bij. Het was een gezellig samenzijn met verhalen over en weer. Fer vertelde b.v. over het eerste jaar met zelfgemaakte nestkasten op Berbice. De mezen hebben de meeste kasten gekraakt, óók die waar het vlieggat niet “hun maat” was. De uil en de torenvalk laten nog op zich wachten. Er zijn plannen voor een ooievaarswiel op een hoge paal.

De Beresteyners gaven een tegenuitnodiging voor Berbicianen die Beresteyn nog niet eerder hebben bezocht. Ook is er afgesproken dat er altijd uitwisseling van kennis kan plaatsvinden, want wij hakken al wat langer met bijltjes. Als u als lezer nieuwsgierig bent geworden naar Beresteyn: met uw wandelkaart van Zuid-Hollands Landschap mag u ook daar wandelen op wegen en paden. Wanneer u geïnteresseerd bent in de geschiedenis, dan raad ik u aan op de website te kijken van Ad Murck, die op Beresteyn woonde van 1964 – 1969 toen het een internaat was van de paters Montfortanen.