Bezoek aan Sonnehoeck

8 september 2013

Op zaterdag 31 augustus heeft een flinke groep vrijwilligers van Berbice een bezoek gebracht aan de Sonnehoeck, de historische druivenkwekerij aan de Hollewatering in Kwintsheul.

Na de rozenwerkdag reden we naar het Westland en na een hartelijke ontvangst in de voortuin, werden we getrakteerd op moerbeien van de ongeveer 300 jaar oude monumentale moerbeibomen, die naast de oude fruitkwekerswoning staan. De druivenspecialist liet ons vervolgens eerst de buitenzijde van de gerestaureerde kassen zien, maar eenmaal binnen werd al heel snel duidelijk dat het kweken van tafeldruiven een vak apart is. Fantastisch om een compleet door druivenranken beklede kas te zien met honderden trossen prachtige blauwe druiven.

In de gastenkamer van de kwekerswoning was er daarna koffie, thee met een bijna buffetachtig assortiment van zelfgebakken taart, koekjes, oud Hollandse speculaasjes en natuurlijk druiven. Onze gastvrije Westlanders hadden dus heel goed door hoe je het beste die door koek en taart verwende Berbice vrijwilligers in huis kunt halen. Vervolgens werden we langs de mooi gerestaureerde tuinmuur geleid en uitgebreid geïnformeerd over het aanwezige leifruit. Velen van ons gingen met een heerlijk pondje Frankenthaler druiven naar huis. Maar ook was duidelijk geworden dat de Sonnehoeck en Berbice mensen veel gemeen hebben; enthousiaste en gedreven vrijwilligers, een historische plek, de monumentale status, fruitmuren, geldgebrek, een goede smaak en interesse in fruit. Volgens mij heeft de Sonnehoeck er in Berbice een vriend bij.

Mooi was het dan ook om enkele dagen later in het programma Max Monumentaal het verhaal van de Sonnehoeck nog weer terug te zien. De Sonnehoeck, we gaan er graag nog eens terug voor de sfeer en een pondje overheerlijke druiven.

Meer artikelen