Bikkels, houthakkers en schatgravers

7 januari 2017

Er zijn buitenplaatsen waar de vrijwilligers een winterstop hebben en elkaar na een bijeenkomst rond de kerstdagen pas in het voorjaar weer zien. Op Berbice wordt echter het hele jaar door gewerkt, binnen en buiten, dus ook in het park. Ondanks code oranje i.v.m. ijzel in het hele land op zaterdag 7 januari 2017 stonden om 10 uur een dozijn bikkels klaar om aan de slag te gaan. Bij het uitwisselen van de nieuwjaarswensen werd er nog wat geglibberd op de oprijlaan, maar de dooi zette in de loop van de morgen verder in. De groep viel uiteen in houthakkers en schatgravers.

Het oude hout-hok naast het hoofdhuis is afgebroken. Veel van het droge hout dat daar lag, is in de oranjerie opgeslagen om de vrijwilligers op werkdagen de kans te geven zich bij het houtkacheltje op te warmen. Er lag nog flink wat hout dat gekloofd moest worden en zoals u op de foto ziet, kweten de houthakkers zich met verve van die taak. Ze stonden alleen even stil voor de foto. Het geluid van de bijlslagen was door het hele park te horen.

De schatgravers waren een belangrijk onderdeel van de tweede groep werkers in het park. De grote composthoop rechts van het grote veld wordt het hele jaar door afgegraven en gezeefd, zodat de compost gebruikt kan worden. Er moeten nl. geen wortelstukjes van b.v. de Japanse duizendknoop (Fallopia Japonica) achterblijven omdat we die woekeraar liever kwijt dan rijk zijn. Het zeven gebeurt op een manier die we zelf hebben uitgevonden en die prima werkt. Van pallets is een soort kooi gemaakt waaronder precies een kruiwagen past. Daarboven liggen stevige, op maat gemaakte zeven. Compost erop scheppen, vervolgens gezellig kletsen en zeven tegelijk, en daarna de volle kruiwagens met compost uitrijden over het grote veld. Soms duikt daarbij iets onverwachts op: een scherfje aardewerk of porselein, een stukje van een jenever kruikje of een pijpenkopje, of een gaaf schedeltje van een klein knaagdier. Er werden wel grapjes gemaakt over dubloenen en piratenschatten op deze koude dag, maar dat was meer om de moed erin te houden.

In de tuinmanswoning brandde het kacheltje roodgloeiend, en bij de koffie was er dit keer appel-notencake en chocoladecake. Met krukjes passen er meer mensen in dan met stoelen. Hierdoor vestigden we een nieuw record door alle aanwezige vrijwilligers een warm plekje bij de kachel te geven. De grappen over wintertenen, wintervingers en winterneuzen (?) daargelaten, werd er ook gesproken over de plannen voor 2017. Na de kap van zieke en gevaarlijke bomen eind januari, zal later in het jaar ook weer herplant plaatsvinden van jonge, gezonde bomen.

Bestuur en vrijwilligers van Buitenplaats Berbice wensen de lezers van deze website een gezond en gelukkig 2017. Zonder winterstop en vol energie zijn we dit nieuwe jaar begonnen!

MKH

 

 

Meer artikelen