Bomen in Kaart brengen

8 maart 2022

In de coronatijd ontstond bij diverse mensen het idee om Nederlandse bomen beter in kaart te brengen. Een mooi inventarisklusje! Men is begonnen met de bomen in het Voorschotense Burgemeester Berkhoutpark en daarna is men aan de slag gegaan met het Leidse Singelpark. Een website werd aangemaakt: www.openbomenkaart.org, en in het afgelopen jaar is daar ook een kaart van Berbice bijgekomen, want met het herstel van het Zocherpark in 2021 is het bomenbestand van onze buitenplaats enorm uitgebreid. Vrijwilligster Essi meet de bomen en voert de gegevens in: het is allemaal werk in uitvoering en nog niet klaar.

Via www.openbomenkaart.org/obk.htm?data=berbice is al veel informatie toegankelijk. Als je de cursor van de muis over een stipje op de kaart brengt, verschijnen de gegevens van de boom en een link naar de Wikipedia-info van de boomsoort. Aan de rechterkant heb je een icoontje voor de soortenindex. Als je daarin klikt verschijnt er een lijst van alle soorten die in het park staan en de aantallen. Als je in deze lijst een soortennaam klikt (bv. Linde), zullen alle bomen die van deze soort zijn op de kaart gaan knipperen. Zo kan je makkelijk een specifieke bomensoort vinden in het park. De witte stipjes op de kaart zijn bomen die nog niet gecontroleerd zijn of de gegevens van de bomen kloppen en of de boom er nog staat.

Let op bij het wandelen en rondkijken in het park zelf, dat de directe omgeving van de portierswoning en het hoofdhuis, dus ook de tuin voor het huis, prive zijn, en dat daar niet gewandeld mag worden.