Bomenkap februari 2018

27 januari 2018

De laatste jaren hebben wij in de eerste maanden van het jaar een aantal bomen laten kappen. Dat gaat veelal om bomen die niet meer stevig genoeg zijn om de stormen te kunnen trotseren: soms zijn ze al dood of ziek en is het verstandig om de boom op niet al te lange termijn te vellen. Aan het begin van de herfst maken wij een rondje door het park met deskundigen om te bepalen om welke bomen het gaat; daarna herhalen we dat met een deskundige van de gemeente. Vervolgens vragen wij een kapvergunning aan.

Ook dit najaar is dat gebeurd. Wij hebben een kapvergunning moeten aanvragen voor 25 bomen. Dat gaat ons aan het hart omdat wij ook wel zien dat als je elk jaar zo’n aantal bomen kapt, het park snel uitdunt. Vandaar dat degenen die regelmatig een wandelingetje door het park maken hebben kunnen zien dat er een dertigtal nieuwe bomen zijn gearriveerd en er komen er binnenkort nog meer. De kapvergunning hebben wij begin december gekregen. De stormen van begin januari hebben nog eens duidelijk gemaakt dat het niet overbodig is om zwakke bomen te verwijderen.

Waarschijnlijk zult u begin van de volgende week (vanaf 29 januari 2018) zien dat de firma Frans Meiland met groot apparatuur aan de slag gaat. Een of twee bomen zullen waarschijnlijk zelfs enige tijd het verkeer op de Leidseweg hinderen, maar dat zal van zo kort mogelijke duur zijn.

Nogmaals, ook wij behouden liever onze bomen, maar het is soms niet anders en gelukkig zijn we nu in staat om ook weer bomen terug te planten.

 

Stan Dessens, namens het bestuur van buitenplaats Berbice