Dag van het Kasteel 10 juni, 2019

1 mei 2019

Aan de 12e editie van deze dag nemen Kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland deel met een afwisselend programma in de zgn. Landgoederenzone, een groene oase in de zo drukke Randstad. Dit jaar is het thema “Over de grens” Op 10 juni, Tweede Pinksterdag, zet Berbice de poort open van 10.00 tot 16.00, en bent u van harte welkom. Wij vertellen boeiende verhalen over het verleden en heden, u kunt met een gids, of met gedrukte rondwandeling zelfstandig door het park en de tuinen wandelen en daarna uitrusten met koffie en taart bij onze zonnige oranjerie, uitkijkend over de prachtige rozentuin.

Het park is die dag toegankelijk voor bezoekers, maar omdat de zandpaden in het park smal en onverhard zijn, is de buitenplaats niet goed toegankelijk voor minder validen. In het Schuytenhuis bij de rozentuin kunt u koffie of thee met iets lekkers erbij gebruiken. In de rozentuin staat ook onze imker, dhr. Valentijn, een boeiende bron van verhalen over het verborgen leven van de bij, die honing van de Berbice bijen verkoopt. Het hoofdhuis is niet toegankelijk en ook de portierswoning is privé Honden zijn niet toegestaan, dus ook niet aangelijnd.

Vóór de oranjerie ligt het prachtige rosarium waar u een roos kunt adopteren voor 5 euro en zo bijdragen aan het herstel. Bij de oranjerie beginnen ook de rondleidingen die op de hele uren aanvangen, de eerste om 11.00 en de laatste om 15.00: verhalen over bewoners van Berbice en over de bijzonder aspecten van tuinkunst “over de grens”. Om 14.30 is er een rondleiding over het leifruit. Op https://www.youtube.com/watch?v=WMqg5tA4QnE kunt u een kort filmpje bekijken over de rozentuin, en op https://www.youtube.com/watch?v=HV24lyLc5SQ idem over het leifruit.

Tijdens de Dag van het Kasteel is een bezoek aan Buitenplaats Berbice gratis. Op andere dagen heeft u de lidmaatschapskaart van Het Zuid-Hollands Landschap nodig om in het park te mogen wandelen. Het beste is om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt.

Breng 10 juni, naast Buitenplaats Berbice, ook een bezoek aan Duivenvoorde (4 km) of De Paauw in Wassenaar (6 km). Aan de hand van het fietsknooppunten-netwerk zijn ook in Zuid-Holland fietsroutes ontwikkeld. U vindt ze op https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes-zuid-holland/

Via de hieronder vermelde websites kunt u verdere informatie vinden over deze dag, en andere plaatsen die in uw omgeving toegankelijk zijn:

https://dagvanhetkasteel.nl/locaties/

Dag van het Kasteel (landelijk) op Facebook

https://www.hollandsbuiten.nl/

Berbice, de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen, werkt met vele enthousiaste vrijwilligers die bijdragen aan het realiseren van onze visie: het buitenplaats verleden te doen herleven, beleven en door te geven. Op twee Open Dagen per jaar, Open Monumentendag in september, en nu dus Tweede Pinksterdag in juni, bent u van harte welkom om deze Voorschotense buitenplaats te bezoeken.