Dag van het Kasteel 21 mei, 2018

21 april 2018

Aan de 11e editie van deze dag nemen Kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland deel met een afwisselend programma in de zgn. Landgoederenzone, een groene oase in de zo drukke Randstad. Dit jaar is het thema “Verborgen Verhalen” Op 21 mei, Tweede Pinksterdag, zet Berbice de poort open van 10.00 tot 16.00, en bent u van harte welkom. Wij vertellen boeiende verhalen over het verleden en heden, u kunt met een gedrukte rondwandeling zelfstandig door het park en de tuinen wandelen  en daarna uitrusten met koffie en taart bij onze zonnige oranjerie, uitkijkend over de prachtige rozentuin.

Het park (niet rolstoelvriendelijk) is die dag toegankelijk voor bezoekers, het huis is niet toegankelijk en ook de portierswoning is privé. Honden zijn niet toegestaan. In het Schuytenhuis kunt u koffie of thee met iets lekkers erbij gebruiken. In de rozentuin staat ook onze imker, dhr. Valentijn, een boeiende bron van verhalen over het verborgen leven van de bij, die honing van de Berbice bijen verkoopt.

Vóór de oranjerie ligt het prachtige rosarium waar u een roos kunt adopteren voor 5 euro en zo bijdragen aan het herstel. Bij de oranjerie beginnen ook de rondleidingen die op verschillende momenten op de dag worden aangeboden: verborgen verhalen over bewoners van Berbice en over de bijzonder aspecten van  verborgen tuinkunst.  Op https://www.youtube.com/watch?v=WMqg5tA4QnE kunt u een kort filmpje bekijken over de rozentuin, en op https://www.youtube.com/watch?v=HV24lyLc5SQ idem over het leifruit.

Tijdens de Dag van het Kasteel is een bezoek aan Buitenplaats Berbice gratis. Op andere dagen heeft u de lidmaatschapskaart van Het Zuid-Hollands Landschap nodig om in het park te mogen wandelen. Het beste is om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt.

Breng 21 mei, naast Buitenplaats Berbice, ook een bezoek aan Buitenplaats Beresteijn (fiets 500 m), Duivenvoorde (4 km) of De Paauw in Wassenaar (6 km). Aan de hand van het fietsknooppunten-netwerk zijn speciaal voor de Dag van het Kasteel vier fietsroutes ontwikkeld. U vindt ze op www.dagvanhetkasteel-zh.nl .

Via de hieronder vermelde websites kunt u verdere informatie vinden over deze dag, en andere plaatsen die in uw omgeving toegankelijk zijn:

Berbice, de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen, werkt met vele enthousiaste vrijwilligers die bijdragen aan het realiseren van onze visie: het buitenplaats verleden te doen herleven, beleven en door te geven. Op twee Open Dagen per jaar, Open Monumentendag (8 september 2018), en nu dus Tweede Pinksterdag in mei, bent u van harte welkom om deze Voorschotense buitenplaats te bezoeken.