Dag van het Kasteel 5 juni 2017

20 mei 2017

Aan de 10e editie van deze dag nemen Kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland deel met een afwisselend programma in de zgn. Landgoederenzone, een groene oase in de zo drukke Randstad. Dit jaar is het thema “Maak kennis met de wereld rondom kasteel en buitenplaats” en op Berbice kunt u dat letterlijk invullen! Op 5 juni, Tweede Pinksterdag, zet Berbice de poort open van 10.00 tot 16.00, en bent u van harte welkom. Wij vertellen boeiende verhalen over het verleden en heden en u kunt uitrusten met koffie en taart bij onze zonnige oranjerie, uitkijkend over de prachtige rozentuin.

Het park (niet rolstoelvriendelijk) is die dag toegankelijk voor bezoekers, het huis niet en ook de portierswoning is privé. U kunt wel bewonderen hoe de restauratie aan de buitenkant van het hoofdhuis geslaagd is. Aan de binnenkant zullen we nog vele jaren moeten werken. In de oranjerie kunt u koffie of thee met iets lekkers erbij gebruiken. Bij de oranjerie staat ook de imker, dhr. Valentijn, met honing van de Berbice bijen en misschien mag u proeven voor u wat potjes van deze gouden lekkernij mee naar huis neemt.

Vóór de oranjerie ligt het prachtige rosarium waar u een roos kunt adopteren voor 5 euro en zo bijdragen aan het herstel. Bij de oranjerie begint ook elk heel uur een rondleiding, startend om 11 uur, de laatste om 15 uur. Om 14.30 is er een speciale rondleidingen over het herstel van het leifruit. Op https://www.youtube.com/watch?v=WMqg5tA4QnE kunt u een kort filmpje bekijken over de rozentuin, en op https://www.youtube.com/watch?v=HV24lyLc5SQ idem over het leifruit.

Tijdens de Dag van het Kasteel is een bezoek aan Buitenplaats Berbice gratis. Op andere dagen heeft u de lidmaatschapskaart van Het Zuid-Hollands Landschap nodig om in het park te mogen wandelen. Honden zijn niet toegestaan. Het beste is om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt.

Breng 5 juni, naast Buitenplaats Berbice, ook een bezoek aan Buitenplaats Beresteijn (fiets 500 m), Duivenvoorde (4 km) of De Paauw in Wassenaar (6 km). Aan de hand van het fietsknooppunten-netwerk zijn speciaal voor de Dag van het Kasteel vier fietsroutes ontwikkeld. U vindt ze op www.dagvanhetkasteel-zh.nl .

Via de hieronder vermelde websites kunt u verdere informatie vinden over deze dag, en andere plaatsen die in uw omgeving toegankelijk zijn:

http://www.dagvanhetkasteel.nl/regio-zuid-holland/

https://www.geschiedenisvanzuidholland.nl/eropuit/dag-van-het-kasteel-2017

Dag van het Kasteel (landelijk) op Facebook

Berbice, de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen, werkt met vele enthousiaste vrijwilligers die bijdragen aan het realiseren van onze visie: het verleden van de buitenplaats te doen herleven, beleven en door te geven. Op twee Open Dagen per jaar, Open Monumentendag in september, en nu dus Tweede Pinksterdag in juni, bent u van harte welkom om kennis te komen maken met de wereld van, en rondom onze buitenplaats.

MKH