Dag van het Kasteel 6 juni, 2022

8 mei 2022

Op 6 juni, Tweede Pinksterdag, opent buitenplaats Berbice de poort van 10.00 tot 16.00, en bent u van harte welkom. Wij vertellen over en tonen boeiende aspecten van het verleden en heden. U kunt zelfstandig met een gedrukte rondwandeling door het park en de tuinen wandelen of aansluiten bij één van de rondleiders. En daarna natuurlijk genieten met koffie en taart bij onze zonnige oranjerie, uitkijkend over de prachtige rozentuin.

Het park van Berbice is op deze dag gratis toegankelijk voor bezoekers. Het park is in 2021 geheel hersteld overeenkomstig de aanleg van J.D.Zocher sr.in 1803, en dit is de eerste maal dat het park is opengesteld op een Open Dag. Houdt u er rekening mee dat de zandpaden in het park smal en onverhard zijn. Daarom is de buitenplaats niet makkelijk toegankelijk voor minder validen. Het hoofdhuis is niet toegankelijk en ook de portierswoning is privé. Honden zijn niet toegestaan, dus ook niet aangelijnd. De rondleidingen en thema’s worden binnenkort aangekondigd op deze website, en op een bord bij de ingang op de dag zelf. Let op: het koetshuis- parkdeel van de buitenplaats is in privé bezit en dus normaal niet toegankelijk, maar op 6 juni alléén met een rondleider.

Bij het Schuytenhuis naast de rozentuin kunt u koffie of thee met iets lekkers erbij gebruiken. In de rozentuin staat ook onze imker, dhr. Valentijn, die honing van de Berbice bijen verkoopt en een boeiende bron is van verhalen over het verborgen leven van de bij. De historische moestuin in het park is ook zeker uw aandacht waard! Vóór de oranjerie ligt het prachtige rosarium. Bij de oranjerie beginnen ook de rondleidingen die op de hele uren aanvangen, de eerste om 11.00 en de laatste om 15.00: verhalen over bewoners van Berbice, het verleden,  en over de bijzonder aspecten van het gerestaureerde Zocherpark. Er zijn ook rondleidingen over het bijzondere leifruit. En wie weet: hier en daar hoort u ook een spannende anekdote over een (bijna)ramp uit het verleden. Ook zult u Voorschotense schilders aantreffen die net als u betoverd zijn door de schoonheid van het park en dat op die dag op linnen vastleggen.

Kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland nemen deel aan deze landelijke dag met een afwisselend programma in de zgn. Landgoederenzone, een groene oase in de zo drukke Randstad. De pandemie heeft bezoekersactiviteiten minder mogelijk gemaakt, maar door de ruimte, de rust en de natuur vonden veel wandelaars toch hun weg naar deze plaatsen. Het wandelen op Berbice werd in 2021 bemoeilijkt doordat in dit jaar een grootscheepse renovatie van het Zocher park plaatsvond waarbij paden werden verlegd, een nieuwe vijver werd gegraven, zieke  bomen werden gekapt en jonge bomen daarna in  veelvoud werden geplant.

Dit jaar is het thema van de landelijke Dag van het Kasteel: ”een ramp is van alle tijden” en sluit hiermee aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, dit jaar 350 jaar geleden. U kunt hier meer over lezen op de website Bezoek kastelen en buitenplaatsen! – Dag van het Kasteel

Tijdens de Dag van het Kasteel is een bezoek aan Buitenplaats Berbice gratis. Op andere dagen heeft u de lidmaatschapskaart van Het Zuid-Hollands Landschap nodig om in het park te mogen wandelen. Het beste is om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt.

Breng 6 juni, naast Buitenplaats Berbice, ook een bezoek aan Duivenvoorde (4 km) of De Paauw in Wassenaar (6 km). Aan de hand van het fietsknooppunten-netwerk zijn ook in Zuid-Holland fietsroutes ontwikkeld. U vindt ze op www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes-zuid-holland/

Via de hieronder vermelde websites kunt u verdere informatie vinden over deze dag, en andere plaatsen die in uw omgeving toegankelijk zijn:

www.dagvanhetkasteel.nl/bezoek-kastelen

Dag van het Kasteel (landelijk) op Facebook

Meer artikelen