Hek tijdelijk weg!

5 september 2018

De voorbijganger kijkt verwonderd naar de Leidseweg: wat is er gebeurd met het monumentale hek van de buitenplaats Berbice en wat zijn dat voor oranje-witte pylonen in het grasveld langs de Leidse weg? Wel, eindelijk is het zover dat de benodigde fondsen gevonden zijn om zowel het toegangshek aan de oprijlaan als het zijhek aan het St Nicolaespad te restaureren. De pylonen voor het hoofdhuis op de gemeentegrond, wijzen erop dat men bezig is om een grote ondergrondse kabel te leggen: het resultaat van deze klus zal na afloop volledig onder de grond verdwijnen. In tegenstelling tot de hekken, die bij terugkeer weer een waardig entree van de buitenplaats zullen vormen!

De firma Voskuil graaft dus voor het huis op de gemeentegrond in opdracht van Liander om een (uiteindelijk) ondergrondse kabel aan te leggen. De kabel komt van een 50 KV station in Leiden en wordt onder de Korte Vliet doorgeboord en vervolgens vanaf het voorterrein doorgeboord onder de Vliet naar het werkstation voor de boortunnel. Dat ligt zo’n honderd meter achter de Vliet. Als het aanleggen van de kabel klaar is, zien wij er op ons voorterrein niets meer van. Er komt dus geen bovengrondse elektriciteitskast.

De restauratie van de hekken wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Zuid-Holland, Het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Frans Mortelmans fonds. Het bestuur van dit laatste fonds heeft na een vergadering op Berbice de vervangende tijdelijke hekwerken bekeken en gezien dat goede beslissingen over erfgoed snel genomen kunnen worden. De firma Van der Vegt uit Bleskensgraaf kreeg voor het weekend van 25 augustus van het bestuur het groene licht en de maandag daarna belden ze al met de vraag of ze de hekken konden komen ophalen. Uit de foto’s blijkt dat dat al gebeurd is. Zo snel werkt Van der Vegt!

Bij een eerder oriënterend bezoek aan de buitenplaats vertelde de directeur Wesco Wijnen dat de essentie van zijn vak is “Behoud gaat voor vervanging”, een denkwijze waaruit liefde voor het vak spreekt en respect voor het verleden. Dit is een opvatting die naadloos aansluit bij de manier waarop de Stichting te werk gaat in haar beheer van de buitenplaats. Combineer dat met meer dan 100 jaar vakmanschap van het smeed- en constructiebedrijf, en dan weten we zeker dat onze hekken in goede handen zijn. De hekwerken van het Amstelhotel, het Vondelpark, het Rijksmuseum, van diergaarde Blijdorp en de prachtige poort van het Vredespaleis om maar een paar van hun projecten te noemen: het zijn allemaal staaltjes van kunnen van dit restauratiebedrijf. We missen ons toegangshek met de naam Berbice, maar het wordt ongetwijfeld een feestje als dit zo beeldbepalende onderdeel van de buitenplaats weer thuiskomt!

MKH