Kijkje in de Keuken

22 oktober 2016

Velen van u hebben de afgelopen twee jaar gezien hoe prachtig de portierswoning en het hoofdhuis van Berbice uit de steigers zijn gekomen. Maar het bord van bouwbedrijf Burgy staat nog voor het huis, en achter het huis laat de werkplaats zien dat de klus nog lang niet geklaard is. Aan de binnenkant vindt een renovatie en restauratie plaats op grote schaal. Veel van de meubels en schilderijen zijn in opslag. Vrijwel geen kamer is onberoerd gebleven, of op dit moment van schrijven, weer in oorspronkelijke staat teruggebracht. In september werd de keuken leeg geruimd. Want als één van de oudste delen van het huis, stelde het plafond van de keuken ons voor een groot probleem.

Een aantal koppen van het oude balkenplafond waren ernstig aangetast door bruinrot, een vorm van houtrot, en moesten worden vervangen. Ook een groot gedeelte van de “witjes”, de oude tegeltjes tegen de muren, dreigde na een paar honderd jaar hun functie te verliezen. De keuken werd helemaal leeg geruimd zodat de vakmensen een stelling konden opbouwen om aan de slag te gaan. Op de eerste foto ziet u achter de kroonluchter een stuk van het plafond met de oude probleem balken. Aan de buitenkant lijken de balken in orde. Het lijkt echter wel alsof beschikbare grote houten balken werden gebruikt, en een afwijking in de balkmaten in dit keukengedeelte van het huis minder storend was dan elders in huis.

De tweede foto is genomen in dezelfde richting. Dóór het plafond van de keuken en de vloer van de kamer erboven, komt nu daglicht door de ramen van de loggia aan de zuidkant van het huis. Het stuk met bruinrot op de kop van de balk is door de “chirurgen” tot op het nog sterke hout verwijderd. Op de derde foto ziet u hoe bruinrot in de loop der tijd de hele structuur aantast. Schimmels in het hout ontstaan door vocht en breken de in het hout aanwezige cellulose af. De stukken hout op de 3e foto verpulverden bij aanraking tot poeder.

Op de 4e en laatste foto ziet u de nieuw gemaakte kop, zeg maar: het “transplantaat”. Als hout niet vochtig wordt, heeft bruinrot geen kans meer; de schimmelactiviteit zal dan stoppen en de bruinrot breidt zich niet meer uit. De nieuwe verwarming van het huis zal daar ongetwijfeld aan bijdragen! In de vierde nieuwsbrief aan de Vrienden van Berbice kunt lezen over het betengelen, houten en behangen dat plaatsvind op de eerste verdieping van het hoofdhuis.

MKH