Knielen op een bed rozen

30 maart 2016

In maart 2016 is het vrijwel alle weekenden een drukte van belang geweest in de rozentuin. Het rozenteam was met vrouw/man en macht aan de slag om oude besmette bedden (rozen aaltjes) uit te graven, om nieuwe bedden in te planten, en om alle rozenstruiken, oud en nieuw, te snoeien en te voorzien van voedingstoffen voor het nieuwe seizoen. Dit wordt het eerste lustrumjaar van het rosarium. We willen u als bezoekers graag laten zien dat uw adoptie rozen een goede plek krijgen, en daar gaan we graag voor op de knieën in de bedden. Soms leek het op modderworstelen door het slechte weer, maar het resultaat mag er zijn!

Op 4 maart kwamen alle nieuwe rozenstruiken aan op Berbice. Dit was een paar weken eerder dan oorspronkelijk gepland en er werd nog hard gewerkt aan het afgraven van zanderige en besmette bedden. Van nog gezonde rozen uit het besmette proefbed werden de wortels schoongespoeld zodat ze herplaatst konden worden. De bedden moesten ook weer worden gevuld, dus werd er een berg aarde afgeleverd die zó hoog was dat de achterpoort er bijna twee weken achter schuil ging. Plus in totaal 4 pallets, 240 zakken, tuinaarde en gecertificeerde compost. De kruiwagens maakten wat kilometertjes op de korte afstand voordat dit alles in de juiste bedden was beland. De kale wortelrozen werden ingekuild per soort, maar moesten wel binnen twee weken echt de grond in.

Symmetrie is uiterst belangrijk in deze tuin. De nieuw in te planten rozenbedden werden uitgezet met stokjes op de juiste plantplaats, nadat er natuurlijk zorgvuldig gemeten was. Witte pvc pijpjes op de binnen- en buitenhoeken van de bedden geven de juiste maten aan. Daar gaan stokjes in en daartussen worden lange touwen gespannen om alle vakken qua afmeting en ligging weer strak te krijgen. Omdat de grasranden elk jaar flink uitgroeien, maakt dat het passen en meten er niet makkelijker op. Er moeten altijd weer graskanten worden gestoken, zowel in de vakken als langs de paden. Een lang gekoesterde wens voor alle medewerkers van de rozentuin, is dat ooit, OOIT, deze jaarlijks terugkerende klus overbodig wordt door het plaatsen van Cortenstaal borderranden, zoals in veel andere tuinen en buitenplaatsen.

Het grote vak met Frohsinn rozen onder de eik heeft nu een verjongingskuur ondergaan. Het bijpassende rechthoekige bed er tegenover is ingeplant met de Superstar roos. In de twee halfronde vakken met de buxus piramiden ernaast staat nu de Peau Douce roos en de Just Joey. Na het meten gaat het planten zelf relatief snel: plantgat graven, Terra-Fertiel (bodemactivator), toevoegen en mengen, de roos met het occulatiepunt 5 cm diep onder het oppervlak plaatsen en de aarde zorgvuldig toevoegen en aandrukken. Altijd de rechte lijnen en de verspringende lijnen van het bed in de gaten houden. Vervolgens bemesten en zeewier kalk toevoegen.

De grote snoei-dag volgde op 26 maart. Na de opfriscursus door onze rozenspecialist Aart Westdijk werden alle oude rozen vakkundig gesnoeid. De nieuwe rozen laten we eerst even wennen, die snoei volgt twee weken later. Nu nog regelmatig sproeien op droge en winderige dagen, en op de Rozentea zal het er allemaal prachtig uitzien. Schrijft u de datum vast in uw agenda? Zaterdag 25 juni 2016!