Leifruitspecialist Jan Freriks bezoekt Berbice

11 juli 2013

Op dinsdag 2 juli bezocht fruitteelt deskundige en leifruitspecialist Jan Freriks uit Tiel Buitenplaats Berbice. Hij heeft ons verteld dat er unieke kansen zijn om het fruit op Berbice weer terug te krijgen, maar ook dat er dan nog wel heel veel moet gebeuren. Bij sommige
muurdelen is bijvoorbeeld nog meer licht nodig, ook zullen er nieuwe houten
latten (spalieren) moeten komen, is er grondverbetering nodig en moet de
grondwaterstand nog aandacht krijgen.

Jan Freriks ( 1929 ) heeft na zijn werkzame leven in de fruitteelt de laatste 23 jaar na zijn pensionering met veel energie het bijna verdwenen leifruit in Nederland weer op de kaart gezet. Door middel van verschillende boeken, publicaties, lezingen en cursussen heeft hij tuinbazen, hoveniers en geïnteresseerden getraind in deze eeuwenoude cultuurtechniek, de hovenierskunst. Kortgeleden is hij voor zijn enorme inzet voor de fruitteelt benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Door een aantal van onze vrijwilligers kreeg Jan Freriks een algemene rondleiding over de buitenplaats. Daarna was er natuurlijk speciale aandacht voor de 4 verschillende historische experimentele fruitmuren die eind 17e eeuw nog door Pieter de la Court van der Voort zijn gebouwd. De meeste aandacht ging daarbij uit naar de kortgeleden gerestaureerde muur naast de oranjerie en de alleen staande retranchement muur. Deze beide muren komen als eerste in aanmerking om straks te worden beplant met jonge fruitbomen. Het fruit wordt door steeds beredeneerd snoeien langs de muur geleid. Hoe dat gaat en in welke vorm is per fruitsoort steeds weer verschillend.

Jan Freriks was zeer geïnteresseerd in de aanwezige grondstructuur en het niveau van het grondwater. Daarnaast adviseerde hij ons welke fruitsoort het meest geschikt is voor de verschillende muurdelen. De oriëntatie van de muur bepaalt de hoeveelheid zonuren en samen met de aanwezige grond daarmee ook welk fruit daar het beste past.

Leifruitvrijwilliger van Berbice Hennes Claassen: “Het was een zeer leerzame en nuttige dag. Ik ben erg blij dat ik mijn leermeester om feedback en advies heb gevraagd. Dit bezoek heeft overduidelijk aangetoond dat er bij Berbice enorme kansen liggen op dit gebied. Met alle adviezen en tips is de wederopbouw van het leifruit langs de bijzondere historische tuinmuren van Berbice weer een flinke stap dichterbij gekomen”.

Meer artikelen