Luidklokken voor het klimaat

9 december 2018

Op 1 december luidden twee van de drie aanwezige luidklokken op Berbice. De huisklok met als randschrift Soli Deo Gloria Anno 1674 hangt tussen de twee loggia’s aan de zuidkant van het hoofdhuis. Het tweede, kleinere en groen uitgeslagen klokje hangt bij het Schuytenhuis. Samen met 345 andere klokken in Nederland lieten zij hun stem horen om twee minuten voor twaalf (11.58 uur) als ‘Noodklok voor het Klimaat’. “Het is twee voor twaalf, opwarming aarde moet stoppen!”

Alle klokken lieten horen dat ze klimaatverandering tegen willen gaan en riepen minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat op tot klimaatactie tijdens de internationale klimaatonderhandelingen in Polen. Het initiatief van Greenpeace werd gesteund door noodklokken in het hele land.

Van de Martinitoren in Groningen, de Westertoren in Amsterdam tot de Sint Janskerk in Maastricht. Van de Peperbus in Zwolle tot de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort en het Vredespaleis in Den Haag. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede tot de klokken van Sint Bavokerk in Haarlem en de Domkerk in Utrecht. In elke provincie in Nederland is de noodklok geluid. Berbice liet ook haar stem horen: Klokgelui(d)