Nieuw kinderpaspoort en kaart stimuleren bezoek landgoederenzone

4 april 2014

De landgoederen langs de zone tussen Den Haag en Hillegom hebben voor gezamenlijk promotie de handen ineen geslagen en twee nieuwe producten gelanceerd: een kinderpaspoort en een landgoederenkaart. Reden hiervoor is dat enerzijds inwoners en bezoekers van de regio tussen Den Haag en Leiden weten vaak niet dat er nog zoveel landgoederen in een zone liggen, die ook te bezoeken zijn. Maar tegelijk zoeken vele landgoedeigenaren en –beheerders naar de beste manier om buitenhuizen en parken in goede staat te houden, en om er meer aandacht voor te vragen.

Door de krachten te bundelen zijn nu twee producten gerealiseerd waardoor de landgoederen zich aantrekkelijk presenteren voor een grote doelgroep. Op speelse wijze krijgen inwoners en bezoekers de geschiedenis van de mooie buitenhuizen en de bezoekmogelijkheden voorgeschoteld. Hierdoor krijgt de landgoederenzone een stevige bezoek-impuls.

Voor kinderen is er het landgoedpaspoort, waarbij kinderen bij elk bezocht landgoed een stempel sparen (en vanaf 5 stempels een beloning krijgen), en voor een groter publiek een landgoedkaart die 30 landgoederen in de schijnwerpers zet. Zowel paspoort als kaart zijn verkrijgbaar bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de deelnemende landgoederen, omliggende gemeenten, de bibliothekenen de VVV’s in de regio.

De deelnemende landgoederen zijn o.a.’t Huys Dever, Kasteel Keukenhof, Oud-Poelgeest, Vreugd en Rust, De Paauw, ’t Hof te Hillegom, Buitengoed Dorrepaal, Berbice, Beresteijn, Meer en Bosch, Park Rosenburgh, Park Rusthoff, Hofwijck, Park Clingendael en Kasteel Duivenvoorde.

Het Landgoedpaspoort is een product van de Erfgoedtafel Landgoederenzone, een van de zeven Erfgoedlijnen die de provincie Zuid-Holland in de komende jaren centraal zet. Een erfgoedlijn is een geografische structuur (kust, trekvaart, oude duinenrij, landgoederenzone), die meerdere monumentale stippen met één gemeenschappelijk historisch verhaal verbindt tot één streep of lijn op de kaart.

 

Meer artikelen