OMD 2015, een record aantal bezoekers

19 september 2015

Op Open Monumentendag 2015 opende de buitenplaats haar poort voor een record aantal bezoekers. Het artikel over de rozentuin met een oplage van 55.000, zorgde mede voor een niet-aflatende stroom van bezoekers, groot en klein, uit de nabije omtrek maar ook van ver. De honderden geparkeerde fietsen buiten de poort hadden we nog niet eerder gezien. En kwam Berbice aan de verwachtingen van al die gasten tegemoet? Wij denken van wel…

Dagen van te voren begonnen de voorbereidingen. Er werd opgeruimd, gesnoeid, gepoetst en geschoffeld, uitgepakt, klaargezet, natuurpad uitgezet, taarten gebakken en brocante geprijsd. Zaterdagochtend werden de tafeltjes en stoelen buiten gezet, de koffieketels gevuld, de taarten binnengebracht en gesneden, het spandoek opgehangen, de tafel voor de imker en honingverkoop buitengezet, en de rondleiders keken nog even snel hun aantekeningen door. Veertig vrijwilligers van Berbice hielpen met de voorbereidingen en op de dag zelf. Tijd voor een pauze was er nauwelijks en alle extra hulp werd ingezet, zowel bij de poort als bij de oranjerie bleef het de hele dag druk.

Ook dit jaar weer laten de commentaren in het gastenboek zien dat mensen genoten hebben van hun bezoek. De zon brak door toen de eerste bezoekers om 10 uur aankwamen en het werd in alle opzichten een stralende dag. De zes rondleidingen voor grote groepen waren levendig, de ruim 40 taarten overheerlijk, de rozentuin zo indrukwekkend, het park verrassend, en de vrijwilligers waren gastvrij en zonder uitzondering enthousiast. Het Ensemble Berbice verzorgde een prachtige muzikale omlijsting. Ons vriendje Luc (of Luuk? Je handschrift wordt steeds mooier!) schreef ook weer wat aardigs in het boek. Het rozenteam heeft er ongeveer 80 adoptief rozenouders bij, en 30 Berbice boeken vonden een nieuwe eigenaar.

Bouwbedrijf Burgy leverde een bijdrage binnen het thema ‘oude ambachten’. Er kon worden gezaagd en wat geknutseld, en er werd veel informatie gegeven over de restauratie van hoofdhuis en portierswoning. De luiken van de salon en hal waren voor het eerst geopend en heel veel mensen hebben plezierig door de ramen glurend kunnen genieten van de unieke sfeer van het huis. Ook de portierswoning kreeg veel complimenten en werd door velen als een droomwoninkje bestempeld.

Bij de uitgang werd nog gevraagd of de bezoekers interesse hadden om Vriend van Berbice te worden, en we hopen dat (naast de 60 adressen die in het gastenboek werden achtergelaten) nog veel meer mensen zich zullen aanmelden voor dit initiatief. Binnenkort kunt u op deze website meer lezen over ‘Vrienden van Berbice’.

Aan het einde van de lange septemberdag konden de vrijwilligers, nadat bijna alles weer was opgeruimd, in de rozentuin met een heerlijk glas wijn napraten en nagenieten. Toen werd ook pas de teller afgelezen. De OMD bezoekersaantallen zijn gegroeid van 350 (in 2010), 426 (in 2011), meer dan 500 (in 2012), 460 (in 2013, halve dag regen) en 760 (in 2014) naar het record van dit jaar, 2015: aan het eind van de middag stond de teller op 1590 bezoekers! Daar was iedereen even stil van. Behalve het roodborstje. Die liet zijn stemmetje vrolijk horen in de rust die weer bijna was weergekeerd…