OMD 2022 op Berbice

30 augustus 2022

Na twee jaar is de buitenplaats weer geopend voor publiek op Open Monumentendag 2022 van 10 tot 4 uur op zaterdag 10 september (dus niet op zondag). De vrijwilligers van Berbice staan dan gastvrij voor u klaar om te laten zien wat een bijzondere en groene enclave dit is en hoe men hier vroeger leefde en werkte. U kunt wandelend in het herstelde Zocher park op ontdekking gaan met of zonder gids, waarna u kunt genieten van heerlijk gebak in de rozentuin. Er is geen pin apparaat, dus als u bric-à-brac, taart, honing of planten wilt kopen, neemt u dan contant geld mee? 

Bij binnenkomst in het park ontvangt u een hand-out met informatie over Berbice zodat u zelfstandig door het park kunt wandelen. N.B.-hoofdhuis en portierswoning worden bewoond en zijn niet toegankelijk.  Er zijn elk heel uur thematische rondleidingen die beginnen in de rozentuin. Bij de Oranjerie en Schuytenhuis, kunt u genieten van koffie, thee, limonade en gebak. De Baksels van Berbice zijn inmiddels beroemd, en zo vers en gevarieerd, dat menig bezoeker een tweede rondje langs het taartenbuffet maakt. U geniet natuurlijk ook van de prachtig rozen de leifruitbomen. Onze imker, Frans Valentijn, is aanwezig met verhalen en de allerlekkerste honing van de Berbice bijen. Ook verkoopt hij bij-vriendelijke planten voor uw tuin. In de historische moestuin, en zoveel als mogelijk op de gehele buitenplaats, wordt biologisch en duurzaam gewerkt.

Het thema van 2022 is Duurzaamheid: dat is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten. Een duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Bestendig, houdbaar, standvastig: zo zou erfgoed moeten zijn. Het Bestuur van Berbice (Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische buitenplaatsen), experts en vele vrijwilligers werken dan ook samen aan de instandhouding en restauratie van de gehele buitenplaats, en aan het behoud van de specifieke buitenplaats cultuur voor toekomstige generaties. De Stichting wil de bijzondere culturele en maatschappelijke rol die Berbice in het verleden heeft gespeeld op het gebied van cultuur, ambacht en wetenschap, nieuw leven in blazen.

Het beste is om Buitenplaats Berbice tijdens deze dag lopend, met openbaar vervoer (Bushalte Zilverfabriek) of met de fiets te bereiken. In de nabije omgeving van de locatie zijn de parkeermogelijkheden langs de openbare weg voor auto’s zeer beperkt. N.B. De paden in het park zijn slecht toegankelijk voor minder validen. Het is niet toegestaan om uw hond mee te nemen en we vragen onze bezoekers op de paden te blijven, en de bordjes met “privé” te respecteren.

Op Open Monumentendag 2022 kunt u ervaren hoe op Berbice verleden, heden en toekomst samenkomen. U bent van harte welkom.

Open Monumentendag

Meer artikelen