Oranje Boven in de Oranjerie!

27 april 2017

De oranjerie van Berbice stamt uit het einde van de 17e eeuw en is daarmee één van de oudste van Nederland. Dit rijksmonument zal in 2017 gerenoveerd worden. Net zoals in het hoofdhuis, heeft ook hier, om maar iets te noemen, de houtrot in de balkenkoppen toegeslagen. Na de restauratie zal de grote ruimte waar vroeger de kuipplanten overwinterden weer als “winterplaets” gaan fungeren voor de oranjeboompjes waar het gebouw ten slotte haar naam aan dankt. Een buitenplaats met een dergelijke mooie oude historische oranjerie kan natuurlijk niet zonder Citrus collectie. Op 20 april jl. zijn de eerste Citrusplanten teruggekeerd! Oranje Boven!

Uit de collectie van hobbykweker Oscar Goedhart in Mook is een assortiment Citrusboompjes naar Voorschoten gekomen. Hij kon moeilijk afscheid nemen van zijn planten, maar is blij dat ze naar deze historische plaats verhuizen. Enkele grote en veel kleine boompjes, 20 verschillende soorten, staan nu in de kozijnen te wennen aan de drukke activiteiten van houtzagers en klussers, en de enthousiaste stemmen van de vrijwilligers. Drie honderd jaar geleden zou Pieter de la Court van der Voort minder enthousiast geweest zijn over deze kleine nieuwkomertjes. Hij had in zijn “thuyn buyten de Rijnsburgerpoort”120 grote sinaasappelboompjes in 4 grote cirkels in een soort theater opgesteld. In zijn “orangiehuys” verbleven “10 sieke orangieboomen”, dus ach, ook de meester had weleens een tegenslag.

In de zomer zal een opstelling worden gemaakt, waarschijnlijk in het rosarium omdat dit het warmste gedeelte van het park is. In Pieters tijd stonden de boompjes in sierlijke potten rondom het hoofdhuis. Zo konden de bewoners en de bezoekers genieten van de onvolprezen geur van de witte oranjebloesem. In de oranjerie ruikt het nog steeds naar vers zaagsel, maar de geur van de boompjes is er nu ook, en de geur van één citroen en een heleboel kleine oranje bolletjes. De oranjeboompjes hebben ook iets magisch: bloesem en vruchten tref je gelijktijdig aan. Op de eerste Open Dag, de Dag van het Kasteel, maandag 5 juni a.s. kunt u de boompjes zelf komen bewonderen.

MKH