Paddenstoelen op Berbice

8 november 2023

Als lid van de nestkastjesbrigade op Berbice kom ik regelmatig op de buitenplaats en telkens weer ben ik verbaasd over de veelzijdige natuur op deze mooie plek. Eerder heb ik er al eens de broedvogels geïnventariseerd en ben er ook al een paar keer in de avond op bezoek geweest om met behulp van een batdetector te luisteren welke soorten vleermuizen er wonen en rondvliegen. Dit najaar volg ik de basisopleiding mycologie. Alles over schimmels en paddenstoelen, niet alleen de grote verscheidenheid aan soorten (> 5500 in Nederland) maar zeker ook de ecologie daarvan en hun rol in het ecosysteem. Die laatste is best groot, zonder schimmels zou er niets kunnen verteren, zouden de opgeslagen voedingsstoffen niet beschikbaar komen voor andere levensvormen. Stel je die meters dikke laag van dood blad, hout, planten en dieren eens voor die dan zou blijven liggen in al die miljoenen jaren!

Voor deze opleiding werk ik nu aan een eindopdracht en kom ik nog vaker dan al het geval was op Berbice kijken welke paddenstoelen er groeien om daar een verslag van te maken. Begin september viel de oogst op paddenstoelengebied nog wat tegen. Een enkele korstzwam, een verdwaalde braak en/of regenboogrussula en hier en daar een gele aardappelbovist. Wellicht had dit met het droge najaar te maken, hoewel op andere plekken al best wat meer paddenstoelen werden gevonden. Maar nu in november, na een kletsnatte oktobermaand, heb ik in de afgelopen dagen verspreid over de buitenplaats zo maar 20 verschillende soorten gevonden. Diverse honingzwammen op levend maar ook op dood hout, een prachtig hazepootje die familie is van de inktzwammen, de best wel giftige panteramaniet en niet te vergeten zijn neefje de vliegenzwam. De gewone fopzwam in grote getalen, hier en daar wat gewone zwavelkoppen en vlak bij de moestuin een flinke groep parelstuifzwammen. Sommige paddenstoelen loop je zo maar voorbij, bijvoorbeeld de dikke kelderzwam en klontjestrilzwam op de houtstapel bij het bruggetje richting de rozentuin of de gele korstzwam daar vlakbij.

Vanmorgen was ik nog even op bezoek en vond een niet te missen exemplaar van de grote stinkzwam, als je hem niet ziet ruik je het vast en zeker wel. Eind van het jaar is mijn eindopdracht klaar maar nu al zijn mijn waarnemingen opgeslagen op Waarneming.nl en voor iedereen die dat wil beschikbaar.

Stan van der Laan

Meer artikelen