Rozen snoeien, parket poetsen etc.

26 november 2017

Op veel buitenplaatsen is er een winterstop voor de werkzaamheden maar op Berbice wordt het hele jaar doorgewerkt en dat op vele dagen van de week. De klusploeg zit nooit zonder werk, het huisteam steekt de handen uit de mouwen in het nu verwarmde huis, de moestuinders ruimen de akkertjes en werken aan de opzet voor volgend jaar, het bestuur vergadert, staat op en werkt weer mee, de hakploeg zorgt voor hakhout, de Vrienden organiseren een laatste activiteit in december, de tuinbazen bereiden de kap en het planten (nog dit jaar) van bomen voor, de tuinman laat dagelijks de bladblazer uit en het rozenteam bereidt de rozen voor op hun winterslaap. Voor de vrijwilligers van Berbice geen winterslaap.

De wintersnoei van de vele rozen in het rosarium van Berbice is erop gericht om de rozen zo goed mogelijk de winter door te helpen. Dat betekent nu snoeien om de sapstroom tot stilstand te brengen op een punt waarop de struik zo min mogelijk in kan vriezen en daardoor schade oplopen in het koude seizoen. De vormsnoei en het verwijderen van dood hout gebeurt weer in het voorjaar. Nu moeten de bedden schoon en winterklaar worden gemaakt. Het aanaarden van de struiken volgt als de nachtvorst eraan komt: als ze nu worden toegedekt met aarde blijft er warmte in de grond en bestaat alsnog de kans dat ze gaan uitlopen. Rozenfluisteren: aandacht voor elke struik en de omgeving. Het rozenteam van Berbice werkt met inzet en aandacht.

Dat doen we eigenlijk allemaal. Ook het huisteam. De parketvloer in de blauwe eetkamer is dit jaar centimeter voor centimeter bekeken en gekoesterd. De oude vloer had geleden door de tijd en de lange jaren van niet-werkende verwarming in huis. Alle losse stukjes zijn vastgelijmd en met gewichtjes erop gedroogd. Daarna is de vloer met de juiste middelen ontdaan van oude lagen was en vuil en vorige week is een nieuwe waslaag aangebracht die 10 dagen moet uitharden. De geur van bijenwas op een oude vloer die opleeft en haar kleur terugvindt onder je handen: deze vrijwilligster wordt daar heel tevreden van…

MKH

Meer artikelen