Werkgroep Historisch Berbice

Vanaf 13 september 2014 is het boek Begeerlijk Berbice, de buitenplaats en haar bewoners te koop. Lees meer over het boek en de boekpresentatie.

In het najaar van 2011 is de Werkgroep Historisch Berbice (WHB) opgericht. De leden doen onderzoek doen naar allerlei facetten uit de geschiedenis van Berbice, met als specifiek doel het uitgeven van een informatief boek over de rijke geschiedenis van de buitenplaats. De WHB werkt ook aan de ordening van het huisarchief van Berbice om dit archief toegankelijker te maken en er zo veel mogelijk relevante informatie aan toe te voegen. Een onderdeel van de geschiedschrijving is ook het vastleggen van de oral history van Berbice -de mondelinge overlevering- door interviews, verhalen en foto’s te verzamelen.

Projectleidster voor het boek was Carla Scheffer (architectuur- en cultuurhistoricus). Korneel Aschman (zelfstandig adviseur voor cultureel erfgoed), Helena Meijer (stedenbouwkundige) en Marina Lameris (TasT) steunden de projectleidster als redactiegroep. Els Fischer heeft als redactielid van de werkgroep tevens de fondsenwerving voor haar rekening genomen zodat het boek met praktisch volledige financiering van buitenaf tot stand kon komen. De groep schrijvers en onderzoekers bestond verder uit Wim van den Eijkel (19e eeuw); Inge Janssen (onderzoek, oral history); Marjoleine Kooper-Huigen ( 17e eeuw, Pieter de la Court van der Voort, oral history), Lisette van der Krogt (families van Kempen en Begeer), Piet van der Plas (Middeleeuwen) en Michel van den Boer. De prachtige vormgeving van het boek was in de handen van DeLeeuwOntwerper(s), Den Haag.

Het boek Begeerlijk Berbice, De buitenplaats en haar bewoners, is in september 2014 verschenen. De eerste druk was binnen twee maanden bijna uitverkocht. De tweede druk lag nog vóór kerst van dat jaar in de winkels. De leden van de Werkgroep gaan samen en individueel verder met historisch onderzoek, publicaties en lezingen. Zo verzorgden Wim van den Eijkel en Marjoleine Kooper-Huigen recentelijk voor de Historische Vereniging Rijswijk een duo- lezing geven over de historische banden tussen Voorschoten en Rijswijk, en over de restauratie van het hoofdhuis van Berbice.

Het boek over Berbice is verschenen, maar het onderzoek naar het verleden van de buitenplaats blijft doorgang vinden. De restauratie van het hoofdhuis en portierswoning hebben ook nieuwe inzichten opgeleverd. Heeft u foto’s, anekdotes, verhalen e.d. over Berbice en haar bewoners die u met ons wilt delen en laten bewaren voor het nageslacht? Neem dan contact op met de Werkgroep Historisch Berbice via WHBerbice@gmail.com.

Boekpresentatie Begeerlijk Berbice Werkgroep Historisch Berbice

De werkgroep, van links naar rechts:

Achterste rij: Inge Janssen, Marina Lameris, Lisette van der Krogt, Els Fischer, Carla Scheffer, Viktor de Leeuw, Marjoleine Kooper-Huigen, Wim van den Eijkel, Rosalie Sloof.
Voorste rij: Korneel Aschman, Piet van der Plas, Michel van den Boer.
Helena Meijer staat niet op de foto.