Succesvolle Dag van het Kasteel

29 mei 2015

Op 25 mei, Tweede Pinksterdag, zette Berbice de poort open in het kader van de Dag van het Kasteel. Ruim 650 bezoekers kwamen een kijkje nemen. Velen waren op de fiets gekomen. Er werden zeven rondleidingen gegeven die wel een uur duurden door de vele geïnteresseerde vragen van bezoekers. Twee rondleidingen gingen speciaal over het leifruit op de buitenplaats: over de geschiedenis ervan en over de oude tuinmuren, maar ook over de toekomstige plannen om dit fruit weer in volle glorie terug te laten komen.

Tweeëntwintig vrijwilligers zorgden die dag voor honderden kopjes koffie en thee, glazen limonade en wijn, en sneden tussen de 300 en 400 stukken taart. In het zonnetje bij de oranjerie genoten groot en klein van de unieke sfeer. Iemand zei: “Het doet zo echt Engels aan, als een country day op een castle”. Bijna 40 mensen kochten het Berbice boek om thuis in alle rust verder te kijken en te lezen. Bij de oranjerie waren ook demonstraties bloemschikken met rozen.

Op het middaguur arriveerden gedeputeerde Han Weber van de Provincie Zuid-Holland en zijn partner; ook Nadja van den Heuvel, projectleider van de Erfgoedlijn Waterdriehoek (Provincie Zuid-Holland) was daarbij. Zij hebben in het rosarium van de lunch genoten te midden van de vele bezoekers. Bij de afsluiting van de dag op Kasteel Oud-Poelgeest, sprak Han Weber de hoop uit dat de Dag van het Kasteel een jaarlijkse traditie wordt op Tweede Pinksterdag. “In het nieuwe coalitieakkoord heeft het nieuwe provinciebestuur in ieder geval af gesproken dat er 14 miljoen geïnvesteerd wordt in cultureel erfgoed.”

Dat er veel interesse is voor cultureel erfgoed en dat bezoekers deze dag waardeerden, blijkt ook uit de negenennegentig enthousiaste commentaren in het gastenboek van Berbice. Bezoekers schreven over de gastvrijheid “je voelt je hier echt welkom!”, het enthousiasme van de vrijwilligers “wat hebben jullie al veel bereikt, wat een leuke mensen, veel succes met alle plannen!”, de passie en de kennis van de rondleiders “zo interessant, veel geleerd”. Ze waren blij met het boek “Ik ga eerst de plaatjes kijken en me er dan helemaal in verdiepen”, en onder de indruk van wat Berbice zelf is “wat een bijzondere sfeer”.