Terugblik Rozentea 2017

8 augustus 2017

Op zaterdag 24 juni 2017 vond voor de 6e keer de Rozentea op Berbice plaats voor de ‘adoptie-ouders’ en ‘aspirant adoptie-ouders’ van de rozen op Berbice. Iedereen die één of meer rozen heeft geadopteerd of wilde adopteren was welkom om in het rosarium te genieten van de bijzondere sfeer en vanzelfsprekend ook om nieuwe rozen te adopteren (€ 5 per rozenstruik) waarmee de rozentuin in stand kan worden gehouden en nieuwe rozen kunnen worden aangeschaft. Er zijn dit jaar 50 nieuwe rozen geadopteerd, en we mochten c. 140 gasten verwelkomen. Vele gasten bleven lang, en wandelden na een eerste gang naar het buffet, genoeglijk tussen de perken vol bloeiende rozen door. Vaak volgde een tweede strategische gang naar de oranjerie. Rozen en taart: een onweerstaanbare combinatie!

De Dame de Coeur, de Eliza, de Just Joey, de Lady-Like: alle rozen geurden en stonden er trots bij op deze middag. De vele bezoeksters van alle leeftijden droegen zomerse jurken en -ondanks de onstuimige wind- sierlijke hoeden, passend bij de sfeer van een Engelse teaparty. Een groep vriendinnen was gekleed in rode en paarse jurken met prachtige hoeden en vormde zo een plaatje op zich. Eén van de jongste bezoekers was een kleine jongen met een houten loopeendje, gekleed in een matrozenpakje met grote kraag en een baret. Zo leek de tijd even stil te hebben gestaan. De middag werd muzikaal omlijst door het inmiddels bekende barokensemble Berbice dat onder de wilg een repertoire 16e, 17e en 18e-eeuwse muziek ten gehore bracht.

In de 17e eeuwse oranjerie werd koffie, thee, diverse ‘smaakwatertjes’ en limonade geschonken en waren heerlijke zelfgebakken taarten en cakes te koop. Uiteraard waren er ook bijzondere rozencakes waarin echte rozenblaadjes (onbespoten!) en rozenwater waren verwerkt. Op het taartenbuffet prijkten ook een aantal hartige taarten en hapjes die gretig aftrek vonden. Nieuw dit jaar was dat gasten een bordje konden samenstellen met verschillende hapjes voor één prijs. Zo konden mini appeltaart en worteltaart, Marokkaanse snickers, Rocky Road, mini scones en een hartig hapje zonder keuzestress genoten worden. Met de aankoop van Berbice honing van onze imker Frans Valentijn namen veel bezoekers een eetbare herinnering mee naar huis: Frans was aan het eind van de middag uitverkocht!

Zoals ieder jaar komt de opbrengst van de verkoop in de oranjerie geheel ten goede aan de instandhouding van de rozentuin. De arbeid in de rozentuin wordt verricht door het rozenteam – vrijwilligers van Berbice- maar vanzelfsprekend zijn er veel bijkomende kosten, die hiermee gedeeltelijk gedekt kunnen worden. De Rozentea van Berbice is één van de hoogtepunten van ons jaar op de buitenplaats. Als u die dag dit jaar heeft gemist, dan moet u zeker in de gaten houden wanneer u in 2018 welkom bent voor dit bijzondere gebeuren! En als u wel aanwezig was, dan zien we u vast volgend jaar weer terug, nietwaar?

Meer artikelen