Onder de Pannen
Op de Tuinwerkdag in mei stonden er een aantal klussen op de lijst. Er is de altijd terugkerende strijd tegen de esdoorntjes en bramen die de kop op steken, het onkruid in de voortuin, en de groene waas die de paden in de rozentuin weer overneemt. Veel spierkracht is nodig om de vijver rand verder uit te graven i.v.m. de hard-landscaping van het park. Een leuke klus was ook de dahlia knollen die in de oranjerie hadden overwinterd weer in de grond te zetten. Maar eigenlijk stond deze dag in het kader van de pannen.
Achterin de rozentuin bij het zijhek stonden drie grote containers, vol met zeer oude, maar zeer bruikbare dakpannen klaar om gelost te worden. Bijna 5000 pannen moesten uit de containers op stapels tegen de tuinmuur worden gezet, en ongeveer 1000 Oudhollandse pannen, niet langer bruikbaar, konden in stukjes terug in de container. Voor de koffie was het geklaard en daar waren we best trots op. De “gewijde” kruispannen van het patronaatsgebouw bij de Laurentius kerk zullen o.a. worden hergebruikt voor het dak van de portierswoning. Wie wat bewaart heeft wat!
Dit motto werd ook door Mej. Begeer gehuldigd. Zo ligt in de oranjerie een enorme berg gele klinkertjes, keurig opgestapeld langs de muren. Ze zijn afkomstig van de hoge fabrieksschoorsteen van de Zilverfabriek, die op een gegeven moment ter aarde stortte. De gele ijsselsteentjes vinden dit voorjaar hun weg naar de kruidentuin naast de oranjerie. De kruidentuin met haar klassieke vier vakken is nu een paar jaar oud, de bestrating gaat het beeld vervolmaken!
Ook een andere wens ging vandaag in vervulling. Van het door de vrijwilligers verdiende geld met o.a. de taartverkoop op OMD, is een elektrische handgrasmaaier aangeschaft. Het oude handwerk om de eindeloze grasranden in de rozentuin telkens met de hand bij te knippen kost ons toch wel heel veel tijd (en soms blaren). De nieuwe gifgroene maaier werd liefkozend “Kermit” gedoopt en prompt ingezet bij de werkzaamheden.
Marjoleine Kooper-Huigen