Zomer-storm-schade

2 augustus 2015

De storm van eind juli zorgde dat het verkeer op de A4 en de A44 tot stilstand kwam door de omgewaaide bomen en afgewaaide taken. Berbice, strategisch gelegen tussen deze wegen, kreeg de volle kracht van de zomerstorm over zich heen. Het goede nieuws is dat de portierswoning en het hoofdhuis, vers uit de steigers, geen schrammetje hebben opgelopen. Maar het park, met alle bomen vol in blad, vertelt een ander verhaal.

Het hele park ligt vol afgewaaide takken, maar dat zal niemand verbazen. Bij de ingang van de rozentuin zijn van de groep berken er twee omgewaaid en de derde zal het niet meer redden.  Om dat te zien, moet je eerst over het bruggetje lopen. De grote linde naast de brug is omgegaan en ligt met haar kroon in en over de vijver en heeft met haar wortels een grote krater getrokken naast het pad. Een andere boom is meegetrokken in haar val. Van een al vermolmde eik pal naast het smalle paadje naar achter is ook weinig meer over. Aan de Beethovenlaan is een grote Abeel (een soort populier) omgevallen in de dichte begroeiing. Tot slot is van de Leidseweg af te zien hoe een flinke kastanje is geveld in de voortuin. Op een paar meter hoogte is de dikke stam afgeknapt als een luciferhoutje, het witte versplinterde hout wijst beschuldigend de lucht in; de kroon is ter aarde gestort.

Een dag later gingen vrijwilligers al aan de slag om de paden vrij te maken met kettingzaag en scharen. Op de volgende tuinwerkdag werd het grote grasveld ontdaan van enorme eikentakken en kleiner grut, veel van de kastanje in de voortuin werd afgevoerd en ook de omgewaaide berkenstammen in de rozentuin zijn afgevoerd met alles wat er aan zat. Eén vroege vogel stond al om 7 uur op de omgevallen linde en in de vijver om met een handzaag de enorme boom van zijn kroon te ontdoen. Wat er nu nog ligt is overzichtelijk. De takkenwallen her en der zijn weer op oorlogshoogte, maar moesten langs de Leidseweg eerst toegankelijk gemaakt worden vanwege alle afgebroken takken. In de loop der jaren zijn de wallen behoorlijk ingezakt, zo werkt de natuur gelukkig.

De vrijwilligersploeg was door de vakantie op halve sterkte, maar werkte op 1 Augustus zo hard, dat wandelaars in de rozentuin om 15 uur vroegen of er nog stormschade was. Alle lof dus voor de werkers! We koesteren onze grote oude Berbice bomen en zien ze met lede ogen vallen. Achter elke boom die omvalt kan een volgende storm meer schade aanrichten. Zo werkt de natuur ook weer verjongend. Maar toch: we hopen op een minder stormachtig najaar.

MKH

Meer artikelen