Begeerlijk Berbice genomineerd!

15 september 2017

Het boek Begeerlijk Berbice (2014), geschreven door leden van de Werkgroep Historisch Berbice, is genomineerd als kandidaat voor de beste wetenschappelijke bijdrage aan de geschiedenis van Leiden gepubliceerd tussen 2012 en 2016. De  short list voor deze wetenschapsprijs is in het Leidsch Dagblad en op de website van HVOL gepubliceerd. Onder de drie andere kandidaten bevinden zich twee publieksuitgaven van proefschriften. Op zaterdag 4 november, tijdens de jubileum dies van de HVOL in de Hooglandse Kerk, worden de uiteindelijke prijswinnaars bekendgemaakt én in het zonnetje gezet. Helaas zijn zowel de eerste als de tweede druk van ons boek uitverkocht, maar de nominatie is een prachtige pluim voor de schrijvers!

Op verzoek van de Historische Vereniging Oud Leiden hebben twee jury’s zich gebogen over de shortlist voor twee prijzen, een publieksprijs voor de beste historische publieksmanifestatie, en een wetenschapsprijs. De jury kreeg “enkele honderden” titels onder ogen over de geschiedenis van Leiden en westelijk Rijnland. Jury voorzitter Rudi Ekkart, motiveert de keuze voor dit boek als samengesteld door professionals en getalenteerde amateurs, waarbij dit onderzoek ‘echt nieuw’  is en gebaseerd op goed bronnenonderzoek. Ondanks dat het door verschillende auteurs geschreven is, is het een eenheid geworden qua niveau en schrijfstijl. “Daar moest dus een goede redactie op zitten”. De onderzoeken zijn “goed te volgen voor een geïnteresseerd publiek” en bevatten “niet teveel vakjargon.” ( bron: Wilfred Simons, Een harmonisch oordeel, Leidsch dagblad p.5, 9 september 2017)

Bij de verkiezing van de publieksprijs wordt het publiek ingeschakeld. In samenwerking met het Leidsch Dagblad wordt een internetverkiezing gehouden waarbij iedereen zijn of haar stem kan uitbrengen op een van de genomineerden. De keuze voor de wetenschapsprijs ligt volledig in handen van de deskundige jury. Maar u mag natuurlijk wel duimen voor Begeerlijk Berbice! En als u tot de gelukkige eigenaren van een exemplaar behoort, dan weet u vast al dat u een bijzonder boek in handen heeft.

MKH