Zuster Klivia

29 april 2017

Eind jaren ’70, toen Nederland nog tv keek in zwart-wit, was zuster Klivia één van de hoofdpersonen in de serie Ja zuster, nee zuster geschreven door Annie M.G. Schmidt. Volgens de Wikipedia pagina was haar motto: “Doe wat je ’t liefste doet, daar rust je het best van uit.” En wat doen vrijwilligers op Berbice het liefste? Iets met planten? Toen Hennes en Harrie eerder deze maand terugkeerden met een volle bus uit Heemstede, verkondigden ze vrolijk dat er prachtige Clivia’s bij zaten. In volle bloei!

Uit de bus met aanhanger kwam een flinke hoeveelheid volwassen kuipplanten. Na de verhuizing van René Dessing en Wim Dröge, die op Huis te Manpad woonden, werd er voor deze planten een nieuwe bestemming gezocht. Het gaat vooral om Clivia’s en Agapanthussen, echte kuipplanten die op een buitenplaats thuis horen en ze zullen zeker rondom het hoofdhuis een mooie plaats krijgen. Een prachtige royale gift omdat het hier om een flinke collectie volwassen planten gaat.

Ze vragen wel extra zorg en aandacht. Sommige soorten kunnen niet tegen de zon, geen van allen kunnen ze tegen de vorst. Nog meer groene bewoners voor de oranjerie in de winter! Tot mijn verbazing is het hek van de dam, of de deur van de oranjerie, vult u maar in. Er zijn deze maand ook twee fikse aloë’s en een bananenboompje vanuit Akerendam in Beverwijk gearriveerd. Het begin van een echte collectie kuipplanten. En ach, dat er dit jaar eerst een schuitenhuis moet worden gebouwd als werkruimte, en dat dan pas de oranjerie kan worden gerestaureerd: als het niet voor de winter lukt dan krijgen onze vrijwilligers groene gasten mee naar huis. Zuster Klivia als logee! Niet met de deuren slaan…

MKH